måndag 9 januari 2012

nyårsafton

Jag var på mat-duty på nyårsafton, och bjöd mina sambos på hembakta breadsticks, lax&phila&rucola-förrättsmackor, potatisgratäng, pestofylld kyckling och sallad. Och ja, just det, chokladtryffeltårta med 76% apelsinchoklad och mandel serverad med bär och grädde till efterrätt.

Det var ungefär det godaste, och lättaste, jag bakat i hela mitt liv. Man måste ha tålamod med allt som ska kylas i timmar och stå till sig och sådär, men själva fixandet är så himla simpelt. Sjukt bra kaka. Receptet kommer här:

Botten:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk pressad apelsin (om du vill)

Rör ihop det smälta smöret med sockret, kakaon och vaniljsockret. Blanda i ägg, mjöl och apelsin. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant och grädda i 175 grader i 22-23 minuter i nedre delen av ugnen.

Tryffel:
1,5 dl grädde
2 msk smör
200g mörk choklad, ca 70% (med apelsinsmak om du vill)

Koka upp grädde och smör och ta av plattan. Rör ner chokladen och rör tills den smälter. Låt stå svalt. Efter en timma kan du bre tryffeln över kakan och stö över mandel eller rostade pinjenötter. Ställ i kylen i ca 2 timmar, och servera sen med bär och grädde. Voila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar